title

ZWANGER

zwanger handen
buik zwanger

Gezond eten tijdens je zwangerschap

Gezond en verantwoord eten is de beste basis voor een nieuw leven. Vanaf het prille begin van je zwangerschap ontwikkelt je kind zich razendsnel. Alle belangrijke organen worden gevormd: van hersenen en hart tot ogen en oren. Vanwege deze snelle ontwikkeling is het  allerbeste voor je baby als je al vóór je zwangerschap begint met verantwoord eten. Dit houdt niet in dat je dubbele hoeveelheid moet gaan eten, want je hebt eigenlijk helemaal niet zoveel extra calorieën nodig.

Het gaat voornamelijk om de kwaliteit van je voeding, zoals de aanwezigheid van vitamines en mineralen. Zorg daarom dat je de aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen binnenkrijgt, dan ben je er zeker van dat je voeding voldoende voedingsstoffen bevat. In de onderstaande tabel staat wat je dagelijks minimaal nodig hebt als je zwanger bent. Van vitamine D en foliumzuur heb je wat extra nodig, dus daar kun je het beste supplementen voor innemen. Er is natuurlijk ook ruimte voor tussendoortjes als een stuk koek, een handje nootjes of een glaasje frisdrank. Maar let op dat je niet teveel extra’s neemt, want het levert wel extra calorieën.

 

De gewichtsconsulent kan je een handje helpen met een gezond eetpatroon. Zij bekijkt je huidige eetpatroon en gaat er samen met jou een gezond en voedzaam basismenu van maken met natuurlijk veel variatie mogelijkheden.

Twijfel je aan je eetpatroon,  maak dan een afspraak, tenslotte wil je het beste voor je kind.

 

Verantwoord afvallen na de bevalling

 

Na een bevalling neemt je lichaam niet meteen je oude proporties weer aan. Wil je op een verantwoorde manier weer op gewicht komen, dan moet je goed letten wat je eet. Hierin kan ik je helpen met het geven van adviezen , wekelijkse weegmomenten, coaching en begeleiding.

 

                                                                 “bevallen en afvallen”

Vooral de borsten en de bovenarmen worden tijdens de zwangerschap  wat groter. Je lichaam bereidt zich voor op het moederschap en legt vetereserves aan om borstvoeding te kunnen geven. Een normale gewichtstoename tijdens een zwangerschap bedraagt 10-12 kg. Na de zwangerschap is aan je buik te zien dat je een kind gedragen hebt . En je borsten zijn door de zwangerschap veranderd. Daardoor zul je meestal niet gelijk weer in de kleren passen van vóór de zwangerschap. 

Slim eten en bewegen

Hoe je lichaam op een zwangerschap reageert, heb je niet zelf in de hand. Waar je wel iets aan kan doen is je eetpatroon tijdens de zwangerschap en de mate waarin je beweegt, zodat je niet al te veel aankomt. Je zult merken dat je meer behoefte krijgt aan eten.

Een boterham, een schaaltje yoghurt of een keer fruit extra zijn de beste tussendoortjes. Een lichaam dat ook tijdens de zwangerschap goed heeft gesport, heeft het na de bevalling makkelijker. Zwemmen is een voorbeeld van een sport die je tot de uitgerekende datum kan beoefenen.

Borstvoeding

De beste manier om na je zwangerschap weer op gewicht te komen, is het geven van borstvoeding. Tijdens de periode dat je borstvoeding geeft mag je best afvallen, als je maar niet op dieet gaat. Op een goede manier op je voeding letten kan natuurlijk wel.

Maar let op: het geven van borstvoeding vraagt veel calorieën. Als je borstvoeding geeft en ondertussen goed op je eten let, dan kun je geleidelijk afvallen. Hierin kan ik je helpen, door goed te kijken naar je voedingspatroon, je thuis situatie 1e of  2e of 3e kind waarin je de hele dag druk in de weer bent... kan je heel  erg opbreken qua energie tekort.

Samen met jou maak ik een plan van aanpak zodat je borstvoeding niet terug gaat lopen , je je werk kunt gaan doen en zodat jij je goed blijft voelen.

borstvoeding 1