title

IN DE OVERGANG

man en vrouw

Is het mogelijk om op gewicht te blijven als je ouder wordt? En zo ja, hoe doe je dat dan?

Voor veel vrouwen lijkt ouder worden en aankomen hand in hand te gaan. Op gewicht blijven is al een hele toer, en afvallen boven de 50 lijkt helemaal moeilijk. En juist vanaf deze leeftijd gaan de gezondheidsrisico’s van overgewicht toenemen.

Waarom kom je aan?

Bij vrouwen speelt de overgang natuurlijk een belangrijke rol. Het hormoon oestrogeen speelt een rol bij de het onderhouden van je gewicht. En oestrogeen niveaus dalen na de overgang. De stofwisseling van het lichaam wordt trager waardoor het lichaam vetten minder snel verbrandt en sneller opslaat als vet.

Je hebt ieder jaar minder calorieën nodig

Je lichaam verbrandt ook calorieën als het in rust is. Dat is nodig om ademhaling, hart en spijsvertering op gang te houden. Het aantal calorieën dat je lichaam in rust verbrandt heet het basale metabolisme of BMR en dat is voor iedereen anders. Het hangt af van o.a. je geslacht, gewicht en lengte. Vanaf je 40ste neemt dit BMR iedere 10 jaar met 5% af. Dat betekent dat als je op je 50ste evenveel eet als toen je 40 was, je waarschijnlijk zal aankomen omdat je 5% minder calorieën verbrandt.

 Andere factoren die je gewicht beïnvloeden

Naarmate mensen ouder worden, gaan ze minder bewegen maar niet minder eten. – Als je ouder wordt, wordt je spiermassa minder. Het kost je lichaam energie, dus calorieën om spieren in stand te houden. Ook op momenten dat je ze niet gebruikt. Daardoor wordt je BMR (het aantal calorieën dat je in rust verbrandt) lager. – Je wordt minder energiek waardoor je niet meer zo intensief kan sporten als op jongere leeftijd. Je moet dus langer of intensiever sporten om hetzelfde effect te bereiken

De gewichtsconsulent kan je helpen

 Als je zeker wilt zijn van een gezond eet en  leefpatroon dan kan de gewichtsconsulent  een basismenu samenstellen welke afgestemd is op je BMR en de dagelijkse beweging.

Wil je afvallen dan kan zij een basismenu samenstellen  welke afgestemd is op de beste verhouding koolhydraten vetten en eiwitten.  Dit hangt nauw samen met het huidige eetpatroon en gewoontes.